Petra Wolthuis
Medisch Journalist

Training

Workshops, trainingen en cursussen

 

 Leer van onze fouten, voor startende freelance journalisten

In deze praktische cursus leren startende freelance journalisten veelgemaakte valkuilen te voorkomen.

 * Kort en bondig schrijven voor zorgmedewerkers (training en individuele coaching

Kort en bondig schrijven, een heldere boodschap formuleren, schrijven met overtuigingskracht; dat vereist technieken die niet elke zorgverlener automatisch beheerst. Terwijl het belang van helder schrijven in de zorg toeneemt. Denk aan e-consulten, mails, overdrachten, memo’s, samenvattingen en presentaties. Met Riëtte Duynstee geef ik deze praktische en direct toepasbare cursus voor medewerkers in de zorg voor het Nationaal Zorg College, www.nzco.nlbit.ly/1jC2MS9). 

* Journalistiek Schrijven en Online Journalistiek Schrijven

Sinds 2002 geef ik wekelijks les aan de Universiteit van Amsterdam (de cursus Journalistiek Schrijven, voorheen Journalistieke Vaardigheden). In drie maanden tijd leren de studenten de basisprincipes van de journalistiek (waaronder de 5 w's, genres, interviewen). Bovendien brengen de studenten het geleerde in de praktijk door het maken van een eigen tijdschrift. Meer informatie http://studiegids.uva.nl/web/uva/sgs/nl/c/14556.html 

 

* Populair Wetenschappelijk Schrijven en Publiceren 

Gedurende dit moduul werken studenten aan een populair wetenschappelijk artikel dat verschijnt in een krant of tijdschrift. De studenten leren informatie te zoeken en die te verwerken tot een leesbaar journalistiek verhaal dat ook voor leken interessant is.

* Communiceren in de Zorg 

Als gastdocent heb ik een workshop voor Verzorgenden in een verpleeghuis in Nijmegen gegeven. Het onderwerp was: 'hoe voorkom je babytaal in de communicatie met ouderen?'

 * Populair wetenschappelijk schrijven

PhD Day Interactieve workshop Ecosystemen en Landgebruik voor promovendi van de Vrije Universiteit. Mijn lezing ging over het schrijven van een wetenschappelijk artikel voor een breed publiek (leken). 

* Communicatie over wetenschap

Binnen het jaarprogramma 'Science, Technology & Public Management' van de UvA gaf ik de workshop ‘Communicatie over wetenschap’ (Journalistiek en Voorlichting) voor bètastudenten.

 

Wilt u meer informatie over een op maat gemaakte workshop voor uw organisatie of instelling? Of heeft u nog vragen?

Bel 06-18922558 of stuur een mail naar workshop@petrawolthuis.info
 

Social Media